Sinastrija: Saturn u kućama

Maja Lazić
februar 27, 2021

Sinastrija: Saturn u kućama

Tema ovog teksta je Saturn u kući u sinastriji.

Mnoge veze krive Saturn za svoju propast, a i književnost nas uči da su sve prave ljubavi tužne. Kvalitetan partnerski odnos znači da više nema razlike između nas i partnera. Svi problemi su zajednički. To je potpuno prihvatanje karme. Sinastrija može da pomogne da razumete gde se javlja problem i kako ga rešiti.

Ova analiza se sastoji od velikog broja faktora koji se moraju uzeti u obzir. Danas pričam o Saturnu i njegovom položaju u kućama partnera i obrnuto. Ali pre nego pročitate analizu, hajde da nešto pojasnim. Saturn tradicionalno predstavlja lekcije koje učimo. Mnogi ih povezuju sa bolom, napuštanjem i tugom kada je ljubav u pitanju. Naravno, sam znak i aspekti natalnog Saturna će nam reći više.

Napomene

Treba naglasiti da postoje različiti načini računanja natalne karte pa i položaj Saturna može da varira. Sistem celih znakova i jednakih kuća će isključiti mogućnost uklještenog znaka i problematike izrazavanja naše energije, koja bi se negativno manifestovala u ponašanju partnera. Različiti načini računanja nam pokazuju da postoji različiti pogled na neki problem tako da u astrologiji zaista nema mesta za fatalizam. Naravno, fatalizam je obično tu ako nemate sve potrebne informacije i astrološke znanje.

Bitno je naglasiti i da u kompozitnoj analizi koja predstavlja astrološku kartu para i njihove veze takođe treba razmatrati Saturn. U ovom slučaju će biti vrlo važan naročito ako obrazuje aspekte sa natalnim Saturnom jedne od osoba. To ukazuje će ova veza omogućiti kontekst da savladamo ono što je potrebno na nivou karme.

Kompozitni Saturn

Ako u kompozitni Saturn obrazuje opozicije sa natalnim Saturnom partnera pokazuje da on ima karmički naglašeniju ulogu u vezi. Njegovo ponašanje će direktno sudbinski predodrediti ovaj odnos. Položaj Saturna u kući partnera u poređenju sa njegovim Saturnom u vašem natalu može predstavljati potpuno drugačije lekcije. To će pokazati vid karmičkog obrasca koji moramo da integrišemo. On će se ponoviti i kada budemo sa nekim drugim partnerom.

Oba partnera uče različite lekcije i nivo kompatibilnosti varira u zavisnosti od toga iz kog ugla posmatramo. Privlačimo osobe koje su nam potrebne a položaj partnerovog Saturna u vašoj natalnoj kući će pokazati koja je to vaša slaba tačka. Koju to klimavu oblast treba popraviti? Problemi u ljubavnim odnosima uvek potiču od nas. Zato je natalna analiza jedan od načina da sebe iskreno pogledamo i vidimo gde je problem. Ako se to ne reši vremenom postaje samo teže.

Sudbinske ljubavi

Zaista duboko verujem da izborom partnera biramo sudbinu, barem dok smo sa tom osobom u vezi. Budite sigurni da mnoge stvari koje nisu bile prijatne, a kroz koje ste prošli u drugim životnom oblastima dok ste bili u toj vezi, direktno zavise od partnera kog ste izabrali. Da ste bili sa nekim drugim, prošli bi ste kroz neku drugu sudbinu i životne priče.

Takođe, pokazalo se tačnim da starija osoba biva svesnija poteškoća u vezi i spremnija da se menja, koliko god to na početku možda delovalo drugačije. Ako vam u nekoj oblasti ne ide, nije loše pogledati gde vam je partnerov Saturn. Dozvolite sebi da ne sudite i da prihvatite poruku koja u svemu tome postoji za vas, jer je tu sa razlogom.

Natalni Saturn u kućama partnera

Slede informativne analize prema položaju natalnog Saturna u kućama partnera. U nekim slučajevima ćete se više prepoznati u položaju partnerovog Saturna u vašem natalu, a nekada obrnuto. Samo se radi o nivou svesni i percepciji. Zato pročitajte za oba položaja i uporedite sa kompozitnim Saturnom za dublje uvide.

Natalni Saturn u prvoj kući partnera

Što je bliže ascendentu naglašeniji je uticaj ,karmičkog zatezanja’ koji se oseća u odnosu. Partner nas uči da se uozbiljimo i konačno odrastemo. Može se pojaviti u našem životu u trenutku kada se javlja i neki veliki problem. U tom slučaju partner ostaje sa nama dokle god se problem ne reši. Odnos nije lak i često se razboljevamo ili osećamo bolesno. Ako ste se zaljubili pa razboleli budite sigurni da je to početak karmičke veze. Kada smo sa ovom osobom koliko god da je volimo ona nam stvara tugu i osećaj težine. Kao neki kamen koji nosimo.

Ne možemo da objasnimo zašto nešto ne valja, ali to postaje očigledno kako vreme prolazi. Osećamo da smo odgovorni za ovu osobu, ali ne znamo kako da sa njom postignemo kvalitetan odnos. Ova veza nije laka, ali je velika šansa za ,životnu školu’. Partner sa ovim položajem se nekada bira baš u trenutku Saturnovog povrataka. U tom slučaju je partner neko prema kome se  posebno sa ljubavlju i pažnjom treba odnositi. To nije lako kada partner sa sobom nosi i svoje nerazrešene priče koje nas povređuju.

Natalni Saturn u drugoj kući partnera

Ulaskom partnera u život postajemo svesni da novca nema dovoljno. Suočavamo se sa dugovima i potrebno je da smanjimo trošenje. Partner može da nam prouzrokuje neki gubitak ili se prosto suočavamo sa finansijskom oskudicom. Postajemo svesni da nismo zadovoljni kvalitetom života. Partner nas uči o tome šta je zaista vredno, ali to nije novac. Racionalan pristup postaje značajan kada se radi o ishrani. Jako je dobro da kao vid remedijalnih mera započnemo sa dijetom i primenjujemo povremeni post. Partner nam može pomoći da sredimo finansijsku situaciju i shvatimo svoju ličnu vrednost. U nekim slučejavima partner ne vidi našu vrednost i kroz skupe poklone pokušavamo da ga ,,privolimo’’.

Finansijska sigurnost

Stabilna zarada postaje tačka snage u našem životu i ne tražimo je kruz druge. Partner počinje da uviđa da takođe mora da poradi na osećaju sigurnosti u svakom smislu. Tokom veze možemo osećati kao da smo energetski na rezervi a to prati i pad samopouzdanja. Učimo da smo vredni bili u vezi ili ne, imali partnera ili ne. Ovo je prilika da promenimo sliku o sebi i stanemo na noge pogotovo kada se radi o novcu i sigurnom prihodu.

Veza i ljubav ne smeju biti jedino što čini da se osećamo sigurno, jer ćemo vrlo brzo ostati bez oba. U nekim slučajevima smo gladni ljubavi i kompenzujemo na škodljiv način. To nas još više povređuje. Važno je živeti svoje vrednosti i ne kažnjavati sebe ako ih još uvek nismo ostvarili. Ljubav nije materijalna.

Natalni Saturn u trećoj kući partnera

Veza prolazi kroz komunikacijske probleme. Kada smo sa njim osećamo se deprisivno i puno toga nas brine. Partner ne vidi svetlost na kraju tunela i upućuje nam negativne komentare. Jedna od mogućnosti je da smo operećeni problemom koji treba da rešimo, ali se onda iznenada pojavljuje partner sa kojim jako teško komuniciramo. On predstavlja ogledalo našeg problema koji nas muči. Kako se komunikacija bude popravljala rešiće se i problem. Obično se radi o dokumentaciji ili ugovorima.

U nekim slučajevima veza pokazuje dve osobe čiji se načini svakodnevog funkcionisanja neuklopivi. Ne razumeju se i komplikacije u odnosu potiču od neadekvatne verbalizacije onoga što želimo da kažemo. Partner nam upućuje teške reči koje nas pritiskaju i preko kojih je sve teže preći. Ovo je znak da treba da razmislimo o svemu. Razumevanje se neće postići rečima već tišinom koju i predstavlja Saturn. Remedijalna mera je tišina i odgovorno ponašanje.

Kazati i obećati nešto olako, imaće neprijatne posledice ako smo verbalno neodgovorni. Potrebno je da shvatimo kako reči kreiraju vezu. Promena načina komunikacije, reči koje koristimo i obećanja značajno će popraviti odnos. U nekim slučajevima tokom veze moramo da donosimo ozbiljne odluke. Nemamo dovoljno vremena za partnera jer nas u suštini ne razume, pa je vrlo bitno raditi na komunikaciji. Prvo sa sobom pa sa drugima.

Natalni Saturn u četvrtoj kući partnera

Partner se ne uklapa u našu porodicu. Svi problemi u ljubavi kreću od kuće. Vrlo je verovatno da je odnos sa roditeljima loš. Veza samo dodatno pokazuje koliko je važno da to rešimo i ispravimo. Neslaganje u porodici postaje tačka koja blokira razvoj odnosa. Na početku ili tokom veze se suočavamo sa bolnom promenom u kući ili gubitkom. Par počinje brzo da živi zajedno, a to traži odgovornost i ozbiljnost. Ljubav nestaje ili postaje teška. Partneru smo se pojavili da preispita odnos sa roditeljima. Potrebno je da shvati šta ga koči i sprečava da oformi svoj dom i ima porodicu.

Nekada nikako ne postoji mogućnost za zajednički život. Roditelji ili strah koji nosimo iz porodice blokira odnos. Učimo da uskladimo navike sa partnerom iako se ne slažemo. Nismo na isti način vaspitani. Problemi ili svađe zbog nekretnine koja je u lošim uslovima su mogući. Potrebno je uložiti veliku količinu energije da bi se kuća sredila za život. Partner ne može da se posveti vezi jer je roditelja bolestan ili ,,ima nešto protiv nas’’. Završetak ili početak veze može biti povezan sa promenom prebivališta. Javlja se potreba da veću odgovornost preuzmemo u porodici, prema svojoj budućoj familiji i karmičkom nasleđu.

Natalni Saturn u petoj kući partnera

Ovo je tipičan položaj za karmičku vezu. Odnos prati sa sobom tuga ili poteškoća. Vrlo često ne možemo sa ovim partnerom da dobijemo dete. Osećamo da ne možemo da pokažemo svoj kreativni poriv. Ljubavni odnosi se u mladosti raskidaju čim se javi problem. Pogotovo ako partner ne shvata ozbiljno ljubav i obavezivanje. Vezu prate teškoće, ali sa godinama je lakše. Potrebno je odmah od početka biti vrlo ozbiljan i ne uzimati ljubav zdravo za gotovo. Ljubav nosi težinu i teret.

Odjednom ljubavni odnos postaje posao, a ne uživanje kao nekad. Veza mora biti ozbiljna da bi trajala, ali se ljubav lako izgubi kada dođu problemi oko zajedničkog života, zarade, itd. Ovaj položaj pokazuje da mi moramo da budemo oslonac veze. Treba da uradimo ono što je potrebno, šta se očekuje i šta je racionalno. Moramo da postupamo odgovorno koliko god to bilo teško. U nekim slučajevima to znači prekinuti vezu. To ne znači voleti nekog ko nam nanosi bol. U oba slučaja je odnos ogledalo i pokazuje stranu naše ličnosti koju smo zapostavili. Ona sada na negativan način traži pažnju.

Dramatične veze

Obično je veza vrlo dramatična. Ako je u pitanju prva ljubav ona postavlja temelj za svaki sledeći odnos. Biće vrlo važno da se analizira problem koji postoji a koji će se ponovo izraziti u nekom drugom odnosu iako toga nećemo biti svesni. Srce ne voli punim plućima kad se plaši, ako je bilo povređeno ili nije dovoljno zrelo. Dokle god je tako, ljubavi će se uvek završavati. Nestaće radost i polet ako veza nije ozbiljna i ako ne naučimo da se ljubav daje baš onima koje je teško voleti.

Natalni Saturn u šestoj kući partnera

Ovo je odnos koji može dugo da traje. Uvek je tu neki vid zaglavljenosi i problema da se pređe na ,,sledeći nivo veze’’. Osoba se razboljeva ili oseća tako ako previše vremena svakog dana provodi sa ovim partnerom. Ovo nije lako za zajednički život ako ste puno vremena kod kuće. Navike su drugačije i partner budi potrebu da sredimo život, osamostalimo se, promenimo navike i preuzmemo odgovornost. Ponekad postoji veliki zdravstveni problem. Ne možemo da nađemo posao pa to utiče na vezu i njen tok.

Partneru namećemo i stavljamo do znanja da treba da završi ono što je obećao i da održi disciplinu koja odlikuje odraslu osobu. Partner nas potstiče da menjamo navike i da konačno počnemo da vodimo računa o ishrani, kućnoj higijeni, kuvanju, zdravlju, plaćanju računa. Položaj je često povezan sa zdravstvenim problemom sa kojim se suočavamo.

Bolesna ljubav

Mnoge stare astrološke knjige zovu ovaj položaj markerom za ,,bolesnu ljubav’’ kao i vezu pre braka ili važnog odnosa. U nekim slučajevima veza koja može trajati dugo, ali nosi gorak ukus u ustima i čini da se osećamo bolesno. Neki toliko dugo ostaju u vezi pa propuste tu sledeću pravu ljubav u kojoj su odavno već mogli da budu, ali nisu jer su birali da budu žrtve i pate. Kajanje je prisutno, ali i lekcija da ljubav čine sitnice. Svakodnevno neslaganje ne može da održi ljubav niti je na duže staze uzbudljivo. Takođe, to što smo u vezi ne mora da znači da sve drugo možemo da zaposlavimo. Upravo se ovoj karmičkoj ravnoteži učimo.

Natalni Saturn u sedmoj kući partnera

Ovo je tipičan faktor koji može pokazati brak ili ozbiljnu dugu vezu. Jako želimo da veza traje, ali se vremenom pokazuje da ozbiljna ljubav i brak imaju drugačiji kvalitet nego što smo mislili. Ne, ljubav nije samo med i mleko već odgovornost prema partneru i odnosu. Veza ne služi da nama bude lakše i lepše nego da nekog drugog usrećimo. Učimo da partneru ulepšamo dane pa i mi postajemo srećniji. Tada više osećamo ljubav, jer granice među nama ne postoje.

Ozbiljan odnos i obavaze se neće svima dopasti. Partner u nama budi potrebu da se odvojimo od njega, jer se plašimo ovako velike obaveze. Prosto znamo da je to to, ali smo još uvek mladi. Nismo spremni da se skrasimo. Osećamo da je veza vrlo bitna za nas, a to opterećuje. Teret postoji jer veza traži disciplinu. Koliko smo mi tome vični toliko će nam ovaj položaj lakše pasti. Ulaganje u partnerski odnos se uči, ali ponekad prosto patimo, jer nije to što je bilo na početku.

Ovaj odnos će opstati i prebroditi sve poteškoće samo oko oboje preuzmu odgovornost i zajedničkim snagama ulažu u vezu. U nekom slučajevima dolazi do razvoda. U trenutku ulaska partnera u naš život i početka veze prekida se bitan ugovor na poslu. Odnos svakako jeste izazovan, ali donosi trajnost. Ako ima puno dobrih apekata kao i u zavisnosti od znaka može biti pokazatelj jake veze. To je vid karmičke nagrade koju dobijamo.

Natalni Saturn u osmoj kući partnera

Ovo je vrlo intenzivan odnos koji nosi sa sobom određene poteškoće. O njima će više reći znak Saturna. Novčane neprilike predstavljaju vid učenja i izazova u ovoj vezi. Neslaganje u braku, seksualni problemi i traume su previše bolni ili sveži da bi ih rešili. Sada ipak postaju goruće pitanje. U nekim slučajevima ako postoje takvi problemi partner ulazi u naš život da bi ih konačno iscelili. To ne znači da će biti lako niti da će partner znati put. On sam ima problem. Ljubavne rane i psihološke blokade nas sprečavaju da se suočimo sa dubokim emocijama koje su ključne da bi veza rasla.

Partner može odbijati da prizna da problem postoji. Pronalazi načine da izbegne da ulaže u odnos. Odnos prate karmički dugovi, u nekim slučajevima gubitak trudnoće ili velika stradanja. Ljubav biva uništena i ,ubijena’ ako postoje negativne emocije koje se projektuju. Ipak, smisao ovog položaja nije u tome da partner bude suparnik već da očistimo rane. Treba da stavimo zavoj da rane više ne krvare i konačno zarastu. Partner je ljubav našeg života, ali može postati neko koga počinjemo da mrzimo. Ovaj položaj se često povezuje sa preljubom ili seksualnim povređivanjem koji kvari odnos.

Karmički izazovi

Učimo kome i kada možemo da se otvorimo, ali partner nam nije psihijatar. Karmički treba da otkrijemo gde su nam granice. Spoznajemo koliko ih partner poštuje i da li je spreman da pokaže svoje granice i pusti nas duboko u srce, do mesta gde je bio povređen i gde još uvek pati. Nezrele osobe će još više raniti partnera sveteći mu se za nešto ,,minorno’’, ne shvatajući kakvu kobnu grešku čine. Najveće ljubavi prolaze kroz najveće tranformacije, ali nakon toga se ipak regenerišu. Mnoge ljubavi i umiru. Osveta će samo doneti nesreću. Partner više neće moći da bude deo vašeg života kada se veze završi.

Natalni Saturn u devetoj kući partnera

Osobu možemo upoznati tokom studiranja, na predavanju kada otkrivamo našu životnu filozofiju i menjamo život iz korena. Partner nam pomaže da uverenja praktično primenimo, vidimo koliko nam služe i podržavaju nas. Problemi mogu nastati ako je veza na daljinu i usled razlika u obrazovanju, statusu, kulturi, itd.

Drugačija shvatanja i uverenja onemogućavaju da se veza razvije. Prevare su u nekim slučajevima česte, naročito u inostranstvu gde se karmičke lekicje uče. Osećamo da nas veza blokira i da nam treba sloboda. Preispitujemo život i šta želimo od budućnosti, ali partner ne deli naše mišljenje. Odjednom nije bitno ono što imamo već ono što nemamo i što snažno želimo. Avanturizam biva kažnjen.

Partner u nama potstiče religijsko preispitivanje. Deluje da moramo da promenimo uverenja, nekad čak i veru da bi odnos nastavio da postoji. Partner ulazi u naš život kada se suočavamo sa nekim pravnim izazovom. Moramo da donesemo odluku o odlasku u inostranstvo. Ovaj položaj nas uči da su oni koje smatramo drugačijim od nas, delovi nas koji traže ljubav i razumevanje. U pojedinim slučajevima je pokazatelj drugog braka.

Natalni Saturn u desetoj kući partnera

Ovaj položaj pokazuje partnera slične energije. Liči na našeg otaca i nosi u sebi lekciju koju nismo naučili u tom odnosu. Partner unosi strukturu u naš život. Vrlo često se to odražava na našu karijeru. Pojavljuju se problemi na poslu. Neslaganje po pitanju toga šta želimo od veze je primetno. Partner utiče na to kako nas vide druge i ,,kvari našu reputaciju’’. Smatramo da ,,možemo bolje’’.

Deluje da počinjemo sve više da osećamo kao da ne možemo da ispunimo visoka očekivanja koja partner još više naglašava. Učimo da ne žrtvujemo karijeru zbog veze. Treba da se disciplinovano odnosimo prema vremenu koje imamo kada smo zajedno. Praktična očekivanja u ljubavi i partnerstvu stavljamo na prvo mesto. Ako nije tako odnos propada. Ovaj odnos je ponekad samo forma, a ne prava ljubavi. Veza nije kvaliteta kome smo se nadali. Ipak, mi smo i dalje tu i ,,pokušavamo’’ da prebrodimo razlike. Samo pitanje je koje je njihova cena.

Natalni Saturn u jedanaestoj kući partnera

U pojedinim slučejavima pokazuje prijatelja koji nam se dopada, ali nije spreman da bude nešto više od toga. Problemi postoje po pitanju ciljeva odnosa. Ljubav prati gubitak prijateljstva. Sam odnos ne može da se materijalizuje na željeni način. Partner nas potstiče da se zapitamo koji su to naši snovi. Šta želimo od veze i koja očekivanja možemo da ostvarimo zajedno a koja ne postaje ključno.

Prijatelji utiču na vezu. Njihovo mišljenje blokira da odnos raste i da se razvije. Partner ne prihvata naše prijatelje i ciljeve koje imamo za budućnost. Ovo obično nije pokazatelj partnerkog odnosa i ljubavne veze. Nije preterano težak i izazovan položaj, ali ga prati razočaranje po pitanju planova za budućnost.

Natalni Saturn u dvanaestoj kući partnera

Odnos sa sobom nosi neki vid tuge i usamljenosti. Kada smo zajedno i dalje se u nama vodi borba. Osećamo da nešto nije kako treba. Ovo se dešava zbog karmičkih sećanja koja se bude na nivou tela. U nama postoji strah da volimo. Sećamo se iz nekog prošlog života da smo već toliko puta bili ostaljeni, možda baš od strane ovog partnera. Ovu vezu može pratiti problem neviljive prirode. Nije u našoj energetskoj mogućnosti da bi mogli da ga prebrodimo.

Osećamo da je čitava veza veliki neuspeh. Ne vidimo da smo se uplašili i da se bojimo da pustimo da nas ljubav vodi. Ovo je tipičan pokazatelj veze na daljinu, sa nekim nama nedostupnim. Partner nema vremena za nas ili se bori da prevlada neki porok. U nekim slučejevima baš kada veza treba da preraste u nešto više odlazimo u inostranstvo i dolazi do razdvajanja. Ovo razdvajajnje je fizičko ili psihičko-emotivno. Neki vid blokade uvek postoji. Ponekad partner odlazi u bolnicu ili je čak u zatvoru.

Odnos predstavlja dužničku prirodu. To osećamo na nivo energetkog tela, pa se javljaju prelomi, povrede i hronične bolesti. Dešavaju se i mentalne bolesti i paranoje. Nemamo mira od kad smo započeli vezi pa noću teško spavamo. Imamo osećaj da smo stalno u strahu zbog čega donosimo pogrešne odluke. Ulazak partnera u naš život se poklapa sa trenutkom kada postaje očigledno da sve što smo do sada gurali pod tepih konačno moramo da razrešimo.

U kojoj kući je vaš natalni Saturn i u koju kuću pada u odnosu na vašeg partnera?

Povezani članci

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ČVOROVI PLANETA I TRANSFORMACIJA ČOVEČANSTVA

Osim čuvenih lunarnih čvorova koji su važni za pomračenja, da li ste znali da i ostale planete imaju čvorove? Mesečev čvor nije jedini, ali se o njemu najviše priča jer se tiče emotionalog života, korena i odnosa sa bitnim ljudima.

Pročitaj više

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Pročitaj više