Neptun u kući

Maja Lazić
septembar 18, 2021

Neptun u kući

Cilj astrologije nije da nam ispuni želje niti da dobijemo ono što hoćemo, nego da nađemo sebe i evoluiramo kao ličnost. To možemo tek kada iscelimo delove sebe koji žrtvuju deo nas. Ranije se smatralo da ono što ne vidimo predstavlja razlog za strah. Sada upravo to što one vidimo, a što neminovno postoji, bez obzira na otvorenost oka posmatrača, predstavlja put isceljenja.

Kažu veruj i istina će ti se pokazati. Ili ne veruj i traži dokaz, budi žrtva, pati i strepi nad svojom gorkom sudbinom. Neptun u svojim iluzijama može biti surov, ali to tek shvatite nakon puno, puno godina kada se probudite iz sna. Srećom u natalnoj karti svake osobe položaj Neptuna pokazuje kako da pomognemo sebi. To posledično donosi inspiraciju i istinsku veru, kao i život koji možemo nazvati ,,čarobnim’’. San ili java, sa Neptunom se uvek prepliću. Na astrologu je da rasplete ove tajne i skrivene puteve i pronađe pravi.

U analizu natalnog Neptuna potrebno je uzeti u obzir njegov znak, aspekte i položaj dispozitora. Tranzitni Neptun će takođe biti vrlo bitan jer pokazuje nove teme koje pomažu da dođe do isceljenja. Slede informativne analize za dvanaest položaja prema kući u kojoj se nalazi Neptun koje obrađuju jednu od najčešćih tema koje ova planeta inicira. Svakako, ako postoji laž ili nevera, problem ne dolazi od Neptuna već od nas samih i eteričnog nivoa ličnosti.

Neptun u prvoj kući

Ovo je suptilna umetnička priroda i zanesenost. Delujemo drugima kao da smo izgubljeni u nekoj svojoj priči koja nema dodirnih tačaka sa realnošću. Aura je tanana i sve nas lako povredi. Impresije dana se lepe za nas pa se osećamo iscrpljeno jer naša energija nekud otiče. Ne znamo ko smo i ličnost kao da je razvodnjena delovima tuđih karaktera. Postoji potreba da se prepustimo, ali često delujemo toliko izgubljeno. Ovo prepuštanje pokazuje kao da puštamo život niz vodu. U nama postoji tuga koja nas davi. Drugi nemaju o nama jak utisak jer delujemo psihički nestabilno i lelujavo. Plačljive oči, suze, slinav nos, kijavica i alergije često nas karakterišu jer postoji nešto u nama na šta smo intolerantni.

Odeća je neupadljiva, nalik zavesi, balskoj haljini, kostimu iz bajke. Samo želimo da se ,,utopimo’’ u okolinu i budemo nevidljivi zbog bola koji osećamo. Naravno ima i onih kojima se ego ne rastače u tolikoj meri i čije lične granice nisu toliko nesvesne što značajno zavisi od znaka. Ti ljudi su naučili kako da druge puste blizu, ali da ih to ne povredi. Ipak, kod većine, potrebno je naučiti kako da kažemo ne, a istovremeno ostanemo empatični. Osoba može biti neiskrena prema sebi. Mora da pronađe način kako da kanališe svoje emocije jer će se u njima ,,udaviti’’.

Neptun u drugoj kući

Ovaj položaj govori o mogućim problemima sa novcem. Novac je tu, ali ne možemo ga praktično upotrebiti. Novac nestaje ili se gubi, a ponekad se dešava i krađa. Novac odlazi neprimetno, ,,otiče’ i deluje da nemamo snagu da ga stvorimo ili zadržimo. Nešto u nama govori da ga nismo vredni. Ovde su jako bitna uverenja o novcu i o ličnoj vrednosti. Radi se o poljuljanim ličnim vrednostima i  manjku samopouzdanja. Energija se rasipa i materijalno se doživljava olako ili nebitno. Ono što se ima ne primećuje se, a ono što nemamo jako nam fali.

Novac kao da nam nije važan jer nam jedan deo ličnosti nije bitan. Učimo da intuitivno ulažemo u ono što će nam doneti bolji protok novca i energije. Osoba može privući novac putem vizuelizacije ili kroz magijski ritual, ali ponajviše preko svoje vere. Međutim, mora biti spremna da će novac biti kao plima i oseka. Možemo biti prevareni što nas inicira u promenu odnosa prema novcu. Treba da bude svesna da novac ili nekretnina koja miruje može lako propasti. Učimo na šta je uzaludno trošiti i kako da na praktičan način zadovoljimo finansijske aspiracije i pretvorimo ih u opipljivu podršku.

Neptun u trećoj kući

Ovaj položaj govori o osobi koja može biti zbunjena i preplavljena mislima. Oseća inspiraciju a pisanje pesama joj može biti ventil. Ali sve što traži racionalan pristup joj je previše zamarajuće. Vidovitost je posebno istaknuta kod onih koji meditiraju. Osoba ne ume da nađe rešenje mentalnim putem već ga pronalazi kroz inspiraciju. Meditacija je korisna, ali je pre svega bitno naučiti kako da se fokusira i ne previdi neki bitan detalj.

Prijatelji i okolina mogu biti neiskreni prema nama. Ne sećamo se gde smo parkirali auto i lako gubimo telefon, podatke, dokumenta. Treba biti oprezan u vožnju, pri lošem vremenu i noću. Zaboravni smo i često osećamo da ne razumemo dobro okolinu, a ni oni nas. Potrebno je da nauči da izražavamo jasnije svoje misli. Nekad je lakše objasniti nešto kroz sliku ili crtež. Možemo se osećati krivim zbog stare odluke. Rođaci od nas zahtevaju neki vid žrtve radi sopstvenog interesa. Što iskrenije koristimo reči, život manje biva zapetljan. Laganje vodi u iluzije, bol i patnju. A i gubitak prijatelja. Kakvi su prijatelji takvi smo mi sami, ali to joj uvek ,,ne verujemo’’ i ,,ne vidimo“.

Neptun u četvrtoj kući

Ovde može da postoji problem sa roditeljima. Iz doma i porodice potiče velika količina nesigurnosti koja je povezana sa našim detinjstvom i nekim iluzijama o životu. Osoba ne rešava probleme u domu pa se oni nagomilavaju. Bolest u kući, alkoholizam, zavisnost i gubici, ali sve da bi osoba se spasila iz broda koji tone. Ipak, ona bira da bude žrtva, jer tako je lakše. A posle krivi roditelje za propušten život. Jedan od roditelja je nedostupan emotivno ili nikad nije kod kuće. Stan je poplavljen ili je neki problem sa vodom. Osoba ima izazove oko održavanja kuće i vođenja domaćinstva.

Nered, haos i nagomilane stvare iz svih epoha i nekoliko decenija unazad. Čuva se odeća i od čukunbabe iako je nikad nećemo nositi. Dokle sve to ne pobaca i dok ne napravi totalnu čistku nema prostora da diše u svom domu niti da stvori svoju porodicu na zdrav način. Isceljenje porodice, ali i razočaranost u nju. Potrebno je da oprosti roditeljima. Stvari u kući nestaju ili se gube bez traga. Mentalne bolesti su moguće ako previše vremena provodimo u kući. Neko u porodici je žrtva ili čini da se mi osećamo tako. A moglo je drugačije kad bi samo znali da su baš oni sa kojima imamo najveći problem naše srodne duše i bitni delovi nas. Pobogu, zašto ih odbacujemo?

Neptun u petoj kući

Ovo može ukazivatii da smo se razočarali u partnera iako smo ga prvobitno idealizovali. On je delovao kao naša srodna duša, a ispalo je da nas sve vreme laže. Kreativni porivi su način da se iscelimo. Osoba je zaljubljive prirode i oseća se često prevarenom u ljubavi koje odjednom više nema. Nalik mirisu parfema ljubav nestaje i ponovo smo sami. Prosto se pitamo šta nas je to snašlo i da li je sve bio samo san. Ne znamo kako da dobijemo ono što tražimo, jer je to što tražimo vrlo varljivo. Imamo očekivanja koja ne znamo kako da ispunimo, jer ne poznajemo jezik ljubavi već sanjarimo i maštamo.

Zavisnost od osećaja zaljubljenosti ili klađenja, opijanja iz zabave. Rizici u provodu jer se granice lako gube i kao da bi da uništimo sebe. Osoba treba da ima umetničke hobije gde može da se pusti, ali tako da je to bezbedno po nju i da svojim kreativnim porivima pomaže isceljenje drugih. Dete nasleđuje neke od naših talenata. Dete može imati alergije ili neki zdravstveni problem. Crtanje i slikanje kao i ples se preporučuju. Mora da nauči da punim srcem kreće u vezu, a ne da očekuje da joj to partner da, jer će se u protivnom uvek osećati kao žrtva. Daj više i nek ti ne bude žao, to je način života koji bi trebalo da sledi jer njena ljubav jeste isceljenje za sve one koje je ,,dotakla’’.

Neptun u šestoj kući

Ovaj položaj može ali ne mora obavezno da govori o bolestima, nezaposlenosti i depresiji. Osoba se na radnom mestu oseća kao žrtva. Tu je jer realno ni ne zna čime bi se bavila. Bolesti se teško dijagnostifikuju jer dolaze iz mentalnog dela ličnosti. Hipohondrija i strah od bacila. Alergije su prisutne, a psiha je labilna. Zato je vrlo važno da imamo zdrave navike. Osoba treba da bude oprezna sa lekovima. Na poslu je čeka razočaranja, previd ili krađa. Neogranizovanost je ometa, a potrebno je da uvede navike po pitanju ishrane i vežbanja koje regenerišu nje organizam.

Odlaganje i zaboravnost za praktične stvari. Razboljeva se zbog posla kad on nije odgovarajućeg senzibiliteta. Osoba nije spremna da promeni posao iako od njega nema vajde. Meditacija može isceliti simptome. Telo je osetljivo, alkoholizm i pušenje joj jako šteti. Osoba je podložna bolestima i trovanju. Loše navike narušavaju imunitet. Alergična je ponekad i na kofein i čaja i kafe. Sve deluje na nju intenzivnije nego na druge. Razočarana je na poslu. Razboljeva se jer ne može više da izdrži svakodnevicu i obaveze koje ima. Ali jedno može da ozdravi ako se posveti navikama i poslu jer je rad isceljuje.

Neptun u sedmoj kući

Razočaranje u braku kao i moguća prevara samo ako smo mislili da se partner može promeniti zbog ljubavi. Osoba vara samu sebe samo to ne uviđa pa mora da prođe kroz iskustvo gde će to jasno videti. Tajne veze narušavaju ono što ima. Partner nije iskren prema nama ili nešto krije. U nečemu se gomilaju iluzije i teško nam je da prihvatimo i vidimo realnost. Zaluđujemo se i na poslu, a ponekad su i saradnici neikreni. U komunikaciji neki delić uvek fali i remeti ravnotežu. Pravni problemi mogu biti prisutni ili se dugo razvlače po sudu.

Prevare preko ugovora gde se na kraju uvek zbog drugih osećamo kao žrtve, izigrani i napušteni. Potrebno je razmisliti na koji način se mi predstavljamo kao žrtva i šta tražimo od drugih što sami sebi treba da damo. U čemu nismo jasno iskomunicirali svoje očekivanje? Ovo je posebno bitno kada tranzitni aspekti aktiviraju ovaj položaj. Oni će doneti ljude koji će nam pomagati ili odmagati da iscelimo svoje brak, ali i deo sebe koji smo zanemarili i koji negiramo. Nema nikog osim nas. Što pre prepoznamo da partner spolja čini samo mali deo onog što se već stolećima nalazi u nama biće nam lakše. Samo treba da otvorimo oči. Onaj koji nas je izneverio je u ogledalu.

Neptun u osmoj kući

Postoje veliki strahovi koji nas sprečavaju da napravimo promenu i od čijeg isceljenja zavisi sve ostalo. Stare traume i dalje tinjaju u nama. Potrebno je nekome da oprostimo. Posebno je blagotvorno ako prolazimo kroz energetsku terapiju i isceljenje psihe. Energija je povučena ka unutra i zaglavljena u nekom starom događaju. Postoje problemi oko nasledstva i oko novca koji su takođe fizička manifestacija nekog odnosa u kome je naše poverenje bilo narušeno. Partner nas može prevariti, a može doći i do gubitka nekretnine. U oba slučaja kao da smo izgubili deo sebe. Okultna znanja nas privlače, ali je potreban oprez i viša svest.

Osoba dokle god nije oslobođena nižih vibracija i dokle god još uvek u njoj postoji potreba da se sveti može napraviti više štete i još dublje zaglibiti dokle god nije iscelila ranjeni deo sebe. Sve ovo služi da bi transformisali delove nas, ali isceljenje je vrlo suptilno, pa nam ponekad i promakne, jer nam je previše dugo teško, pa smo zaboravili kako je biti ,,lagan i neopterećen’’. Osoba je vidovita, ali mora biti svesna da i sama može svojom psihom privući događaje koje ne želi. Nesreće na moru, u vodi i davljenje kod aflikcija. Oprez ako postoji opsesija lekovima, pušenjem, opijanjem ili neke fobije. Seksaulni problemi i razočaranja ili gubitak novca. A sa druge strane okean pun kreativnosti i inspiracije kada naučimo da budemo ,,mornar svog broda ’’ i svoje energije.

Neptun u devetoj kući

Mogu da postoje razočaranja zbog uverenja po pitanju vere i religije. Verujemo u nešto što se ispostavi kasnije ili kroz određeno iskustvo kao lažno. Nismo sigurno u šta da verujemo. Putovanja mogu biti problematična, ali i isceljujuća za nas na različitim nivoima. Ona delom služe da bi izgubili sebe, a zatim da bi se pronašli. To je kao potapanje u vodu tokom krštenja.

Sukobi sa ljudima koji ne dele naša uverenja ili ne dele iste stavove, ali uvek kroz neki vid vela, magle, izokola. Upisujemo pogrešan faks. Studiramo pa nikad ne diplomiramo. Prevare u stranim zemljama ili osećaj da smo nevidljivi u nekoj državi. Učenje o duhovnosti i gurui mogu da budu opasna ili fenomenalna stvar. Ovde mnogo zavisi od obrazovanja. Učimo da skinemo veo sa očiju i pogledamo realnost koja je mnogo više magična od iluzuje i zavaravanja.

Neptun u desetoj kući

Moguće su prevare na poslu jer nismo ni sami sigurni šta želimo od karijere. Osećamo da smo život dali za preduzeće, a nismo dobili baš puno. Nesigurnost oko profesionalih pitanja i pravca. Žrtvovanje porodice i partnera, a sve radi posla ili unapređenja. Bolesti se pojavaljuju u trenutku kada odustajemo od nekog našeg velikog sna, o čemu smo maštali kao dete. Pokušavamo da iscelimo okruženje i druge kroz dvoje zanimanje, ali u svemu kao da osećamo da nismo iskreni u potpunosti.

Pad sa položaja zbog neke laži, pre ili kasnije. Bol u kostima jer nosimo ,,krst’’ na radnom mestu kroz poslove koji ni nisu u opisu našeg zanimanja i istine. Posao treba da ima duhovnu notu, ali ne da bude usmeren samo na umetničko jer ovde talenti ne znače ništa ako se ne ,,uzemlje kroz rad“. Potrebno je da posao bude funkcionalan i da smo marljivi. Ne vredi da maštamo i sanjamo, računa se samo rad. Kad ostvarimo snove možemo da maštamo, a do tada mora da se radi. Psiha je labilna zbog posla, moguća je i bolest oca ili neka njegova prevara koja se tiče porodice i kuće kao i ,,zidanje kula u vazduhu’’.

Neptun u jedanaestoj kući

Prijatelji su empatični i pomažu nam da ostvarimo svoje snove pa čak i u materijalnom smislu ulažu u naše ciljeve i želje. Ipak, neki od njih nisu skroz iskreni i mogu da nas iskoriste pa gubimo i prijateljstvo i priliku za uspeh. Velika razočaranja zbog planova koji su propali, a nisu ni bili definisani do tančina i u sitne detalje. Potrebno je da verujemo u nešto više i veće, u našu zvezdu vidilju i da se povežemo sa onima koji dele naše aspiracije.

Tek tada članstvo i aktivnosti u nekom udruženju mogu da nas isceljuju. Žrtvujemo se zbog prijatelja ili oni zbog nas. Poistovećivanje sa potrebama udruženja koja jako utiče na naše granice koje su labilne. Neko je nasamaren i očajan. Važno je naučiti kako biti realan i ne žrtvovati svoj identitet radi humanitarnih aktivnosti u kojima smo korišćeni samo kao marioneta. Prvo proveri činjenice pa tek onda počni sa realizacijom.

Neptun u dvanaestoj kući

Ovde su mogući problemi psihe koji se bude i isceljuju u snovima. Nesanica ili gubitak dela sebe je žrtva potstaknuta nekim razočaranjem koje nećemo da pustimo. Povlačimo se u sebe i imamo potrebu da više spavamo ili se odajemo nekom poroku. U veri pronalazimo utočišće. Nesvesno je u fokusu i ono nadvladava ceo život koji kao da nije baš u toku sa realnošću. Opuštanje i prepuštanje, ali i krize ličnosti. Nesigurnost i depresija, traganje za svojim putem i svojim komadićem neba. Ne vidimo izlaz iz neke situacije. Potreba da iscelimo najdublji deo ličnosti postoji pa se povlačimo i u tišini i miru, pored vode meditiramo. Čekamo da nas neko spase, ali prestari smo za bajke.

Ni ne verujemo da bi neko stvarno mogao da nas razume. Osoba kroz veru može da prevlada svoju osetljivost koja se manifestuje kao psihosomatski simptom ili hroničan zdravstveni problem. Prija joj posao gde je potpuno izolovana od drugih i tada je najkreativnija. Psihoterapija joj može biti korisna i sve što je vodi sebi i što joj pomaže da spozna ko je. Ipak, na ovom putu potrebno je da nađe snagu da traži pomoć i da se ne stidi zbog toga. Jedno je biti slep u životu kad nam neko nudi pomoć, ali drugo je biti zatvoren za pomoć koja nam je neophodna, a koja dolazi od onih koji nas vole.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više