Smisao astroloških analiza

Maja Lazić
maj 23, 2024

Smisao astroloških analiza

Tema ovog teksta je smisao astroloških analiza.

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

U natalnoj karti nije sve bitno. Zaista. Ima puno i nebitnog. Puno i gluposti čak. Cilj astrološke analize je da kroz pregršt informacija dođemo do onih uvida koji omogućavaju transformaciju i osnaživanje.

Život vs. natalna karta

Životno iskustvo osobe je jedna stvar, a arhetip u natalnoj karti i kako se on živi može biti nešto potpuno drugačije. Poznato je da učenje astrologije kroz analizu natalnih karata poznatih ličnosti ne može da vam pomogne ako želite da steknete pravo znanje koje će vam koristiti. Filmske i muzičke zvezde žive svoje planete na predimenzioniran način a i ono što o njima znamo ne mora uvek biti istina.

Možete imati nešto neobično ili intrigantno u natalnoj karti. Ipak, to ne znači da ste to već doživeli i iskusili niti da to mora biti deo vašeg iskustva u budućnosti. Većina osoba koja mi se javi je uplašena, pod sresom, zbunjena i u panici. Astrologija je često njihovo poslednje utočište jer su sve ostalo probali i nije im i dalje lakše sa sobom ni sa drugima.

Mnogi koji mi se javljaju su upravo raskinuli dugogodišnju vezu ili ih je partner napustio. Njihov svet se slomio na sitne komadiće koje sada pokušavaju da skupe. Obično misle da su ti sitni komadići koje moraju da nađu u karti partnera, mada je odgovor u njihovoj. Pitaju se šta se to dešava sa njihovim životom i pokušavaju da u silnom mraku nađu svetlo.

Takve konsultacije često uključuju suze i nalik su terapijskim razgovorima. Ipak, astrolog nije terapeut koji u velikom broju slučajeva mnogo može da pomogne uporedno sa astrološkim konsultacijama.

Smisao astroloških analiza: novi identitet

Ima i onih koji su nakon uzaludnog samostalnog traganja po knjigama, blogovima i videima došli kod mene i dalje gonjeni željom da razumeju sebe bolje. Neki prosto ne znaju da se nose sa tranzitima odnosno životnim promenama. Takve konsultacije su kao inicijacija i otvaranje novog puta samorazvoja. Emocije su obično burne!

Neke konsultacije su prilika da izgradite novi indentitet. I možda po prvi put vidite sebe jer ste dozvolili da vas neko vidi takvim kakvi jeste. I to je prelepo! Uvek budem dirnuta pričama koje mi klijenti pričaju-a mnoge nisu nikada nikome drugom pričali. Takvi susreti Duša su neprocenjivi i istina je da je astrološki rad obostran!

Ima i onih koji su se tokom dugoročnih tranzita potpuno promenili. To što im je neko pre dvadeset godina tumačio natalnu kartu, sada ne znači mnogo. Njihovo biće se izražava potpuno drugačije. Ispred mene je nova osoba i ta stara analiza pada u vodu. Možete je slobodno zaboraviti.

Pravila, pravila…

Jedno od pravila koje uvek važi je da je astrologija u pravu-ali ne uvek i astrolog. Istina, astrologija (i naravno astrolog!) nema uvek odgovor na sve niti u formi koju bi očekivali ili mogli da razumemo.

Ako postoje izazovi postoji i način da ih rešite, ali je vaš uzrast isto tako bitan i utiče na analizu. On je vezan za životne cikluse i ključne tranzite. Na primer, konsultacija kada je Saturnov povratrak u poređenju sa onom pre ili posle ovog tranzita može delovati potpuno drugačije. Osoba sada ima izgrađen integritet. Sebe je svesnija i zna svoje granice i potrebe.

Jezik astrologije je ključan kao prenosilac priča planeta, ali vaša natalna karta je samo pogled na svet kroz oči astrologa, ne i to kakav je svet zaista. Ne treba se brkati natalna karta kao nepromenljivi list papira sa njenom interpretacijom koja je moguće na tako puno načina. Smisao konsultacije je da vam u datom trenutku pomogne da vidite ono što treba i odbacite ono što vam više ne služi.

Tokom konsultacija kombinujem klasičnu i modernu astrologiju u razgovoru sa klijentima. Ponekad su to i psihološka, evolutivna i karmička astrologija koje uključim. Jednostavno postoje natalne karte koje bez karmičke astrologije ne treba ni analizirati jer je karma ono što je za tu osobu u ovoj inkarnaciji ključna lekcija koja treba da se integriše.

Smisao astroloških analiza & kako mi je astrologija pomogla

Astrologija mi je pomogla da prihvatim delove sebe kojih sam se stidela i dala mi veći osećaj ličnog mira. Naučila me je da usporim i da život i svoju okolinu gledam nežnijim očima sa mnogo više empatije. Telo je prijemnik za tranzite i energiju okoline pa je jedan od načina kako mi je astrologija pomogla i to da sam se otvorila da odgovori dođu kroz moje telo, a ne samo iz uma. Tačnije mogla bih slobodna da kažem da astrologiju osećam u kostima.

Smisao astrologije je u tome da nam pruži alate da bi unapredili svoj život i smanjili zbunjenost, stres ili otpor ka promenama. Na primer, možda je Jupiter upravo promenio znak i ima konjunkciju sa vašim ascendentom što je novi ciklus rasta. Konsultacija u takvom periodu može biti fokusirana na ekspanziju jer je to ciklus koji za vas počinje.

Možda prolazite tranzite Saturna i Plutona gde se suočavate sa metamorfozom prevaziđene i nestabilne strukture ličnosti, naročito ako imate i obrnuti povratak čvorova. Konsultacija tokom ili uoči ovakvih tranzita obično je vrlo transformativna i ozbiljnijeg tona. Tranziti će dramatično promeniti kvalitet natalne energije i koliko puta god da neko dođe kod mene-ispred mene je uvek nova osoba! Vi se menjate! Nema ničeg što se podrazumeva.

Smisao astroloških analiza: primer 29. stepen Jarca i Uran sekstil Neptun

Možda imate planetu na 29. stepenu kardinalnih znakova. Kada se na jesen Pluton poslednji put vrati u Jarca za vas to može biti vreme karmičkih reperkusija, ako niste izgradili stabilan lični autoritet. To može biti vreme kada je vaša reputacija u fokusu ili dužnosti koje traže da im se odgovornije posvetite. Svakako se radi o ispitu zrelosti.

Takođe, konsultacija će onda biti fokusirana na ovu temu u cilju da izgradite novu strukturu koja će vas podržati. Ipak, bitno je da naglasim da nisam ja ta koja određuje na šta će se konsultacija fokusirati. Vaše planete i vaše nesvesno ,,diktiraju ritam’’.

Uran u sekstilu sa Neptunom u narednim godinama je prilika da se svi probudimo i da živimo sa višom frekvencijom. Ovaj tranzit je želja da se stopimo ponovo sa Izvorom povezujući se sa Zemljom. Težnja je da se oslobodimo dualizma i prezaviđemo razlike koje ionako samo postoje u umu. Kada Uran pređe u Blizance očekuje nas ubrzanje pa je sada sa Uranom u Biku ključno postići uzemljenje kroz vežbe svesnosti.

Smisao astroloških analiza: primer Kiron u Ovnu

Kiron je u Ovnu od 2018. do 2026. Tačka gde se nalazi za svakog od nas predstavlja kritično mesto stresa koje se možda svakog dana aktivira. Za neke od vas je to hronično mesto emocionalne upale gde nikako ne nalazite mir. Kiron nas uči novom obliku samoizražavanja i pronalasku načina da se iscelimo aktivirajući resurse energije koji su ostali zaglavljeni u prastarom besu. Isceljenje rana iz detinjstva i prevazilaženje prepreke kroz jačanje lične moći je ključno.

Kiron vas uči strpljenju, ali traži hrabrost, akciju i buđenje u delu života odnosno kući u kojoj tranzitira a gde smo i dalje ranjeni. Kiron tokom povratka, a mnogi mi se upravo tada javljau za konsultaciju, naglašava borbu u životnoj oblasti gde kao da sabotiramo sebe. To otključava stari bes i burno reagovanje koje nas često uvodi u nove probleme.

Naročito ako imate Sunce u Ovnu u drugoj dekadi odnosno stelijum u ovom znaku ili Merkur u Ovnu kao vladara asc u prvoj kući. Osoba se može osećati verbalno napadnuto. Trebalo bi i da pripazi da ne dođe do udarca glave i da više radi na fizičkoj izdržljivosti i snazi. Nadbubrežne žlezde mogu biti slaba tačka.

Ako na primer imate Mesec u Raku, Kiron vas sada uči da bolje brinete o sebi. Treba da bolje negujete sebe da bi iscelili rane kroz individuaciju i transformaciju ličnih veza. Na vama je da iscelite muški ratnički princip u svojoj porodici, takođe. Onda upravo ta tema može biti nešto o ćemu će biti reči tokom konsultacije sa mnom.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više